Video in e-mail, test het nu zelf!

Steeds meer e-mails worden op een smartphone of tablet geopend. Dit blijkt niet alleen uit cijfers die ik jullie al eerder heb laten zien, ook de resultaten in onze E-mail Benchmark 2013 tonen dit aan. En laten deze apparaten nou net heel populair zijn en voor een groot deel video in e-mail ondersteunen. Het spreekt dan ook voor zich dat wij als e-mailmarketingspecialisten continu bezig zijn met alle ontwikkelingen op dit gebied. En wij laten ons in dit proces niet tegenhouden door e-mailclients waar dit nog steeds niet optimaal werkt. Het resultaat van al dit harde werken? Ik laat het je zien in deze blogpost en in je eigen mailbox!

Raar, maar waar

Januari jongstleden schreef ik al een uitgebreide blogpost over de integratie van video in e-mail. Helaas moest ik toen concluderen dat video in e-mail niet werkt in reguliere e-mailclients als Outlook, Yahoo, AOL en Gmail. Ik blijf het overigens opvallend vinden dat deze partijen zich niet sneller aanpassen aan de wensen van de consument anno 2013. Maar er is hoop, want op standaard e-mailclients van Android, Windows Phone, iPad, iPhone, Outlook 2011 (voor Mac) en de verschillende versies van Apple mail kunnen video's wel degelijk worden afgespeeld.

Video-tag

Tot het moment daar is dat ook de overige e-mailclients video's gaan afspelen kun je wel aan de slag met een goed werkend alternatief. Binnen de video-tag in de HTML kun je namelijk een afbeelding plaatsen. Als je deze afbeelding opmaakt met een afspeelknop maak je visueel direct duidelijk dat het om een video gaat.

Afbeelding - Magento video
Voorbeeldafbeelding, bevat geen link naar een video

Om deze afbeelding heen kun je dan een link plaatsen die verwijst naar de video. Mocht de e-mailclient geen video ondersteunen dan kun je door middel van deze link de video alsnog laten werken. Twee voorbeelden:

1. Bekijk in de browser

Je kunt de link achter de afbeelding laten verwijzen naar de online versie van de e-mailing. Dit is dezelfde link die men te zien krijgt als ze de e-mailing openen in hun browser. In deze online omgeving wordt de afbeelding automatisch omgezet naar een werkende video in e-mail. Hierdoor ziet de lezer direct op wat voor wijze de video afgespeeld zou worden als de e-mailclient het had ondersteund.

2. Genereer een code

Wil je een afbeelding laten linken naar een filmpje? Dan kun je hiervoor zelf een code generen door gebruik te maken van deze tool.

<video controls="controls" poster="1stFrame.jpg" height="180" width="320"> <source src="http://voorbee.ld/video.mp4" type="video/mp4"> <source src="http://voorbee.ld/video.webm" type="video/webm"> <source src="http://voorbee.ld/video.ogv" type="video/ogg"> <a href="<img src=" http:="" voorbee.ld="" video"="" title="klik hier om de video te bekijken"><img alt="Video" src="1stFrame.jpg">" width="320" height="180" border="0" title="klik hier om de video te bekijken" /></a></video>

Ondersteuning door e-mail cliënts

Zoals je in onderstaande tabel kunt zien is de ondersteuning van HTML5 video binnen e-mail cliënts zeer beperkt, maar de cliënts die het ondersteunen staan gezamenlijk voor 62% van de markt. E-mail applicaties zoals de standaard iOS client, Apple Mail en outlook.com staan het toe om de video in de cliënt zelf af te spelen. Andere clients zoals Gmail en Android apparaten zullen de fallback afbeelding tonen.

ClientPlays Video Shows Fallback
Apple Mail 4
Apple Mail 5
Apple Mail 6
Live Mail
Lotus Notes 6.5
Lotus Notes 7
Lotus Notes 8
Lotus Notes 8.5
Outlook 2003
Outlook 2007
Outlook 2010
Outlook 2013
Outlook Express
Thunderbird 13
Thunderbird 24
Windows Mail
Android 2.3, Native Client
Android 4, Native Client
Android Gmail 2.2
BlackBerry 8800
BlackBerry 9930
iPad 5.0, Native Client
iPad Gmail
iPhone 4S (iOS 5), Native Client
iPhone 4S (iOS 6), Native Client
iPhone 5 (iOS 6.1), Native Client
Kindle Fire 2.3
AOL - Chrome 26 (Mac)
AOL - Chrome 26 (Win)
AOL - Firefox 21 (Mac)
AOL - Firefox 21 (Win)
AOL - Internet Explorer 8 (Win)
AOL - Internet Explorer 9 (Win)
Gmail - Chrome 26 (Mac)
Gmail - Chrome 26 (Win)
Gmail - Firefox 21 (Mac)
Gmail - Firefox 21 (Win)
Gmail - Internet Explorer 8 (Win)
Gmail - Internet Explorer 9 (Win)
Gmail - Safari 5 (Win)
Outlook.com - Chrome 26 (Mac)
Outlook.com - Chrome 26 (Win)
Outlook.com - Firefox 21 (Mac)
Outlook.com - Firefox 21 (Win)
Outlook.com - Internet Explorer 8 (Win)
Outlook.com - Internet Explorer 9 (Win)
Outlook.com - Safari 5 (Win)
Yahoo! - Chrome 26 (Mac)
Yahoo! - Chrome 26 (Win)
Yahoo! - Firefox 21 (Mac)
Yahoo! - Firefox 21 (Win)
Yahoo! - Internet Explorer 8 (Win)
Yahoo! - Internet Explorer 9 (Win)


Test het nu zelf!

Ik hoop door middel van mijn blogpost duidelijk te hebben gemaakt dat het invoegen van video gemakkelijker is dan je misschien altijd had gedacht. Ik laat mij in ieder geval niet tegenhouden door de e-mailclients die het nog niet optimaal ondersteunen, dus waarom zou jij dat wel doen?

Om je te laten zien hoe simpel het is om video te integreren en hoe mooi het resultaat is in de verschillende e-mailclients kun je het nu ook zelf testen. Vul je gegevens in en er wordt een e-mail met geïntegreerde video naar het door jou opgegeven e-mailadres verstuurd.

Extra tip

Mocht je in jouw volgende e-mailing een video plaatsen, dan wil ik je adviseren om in de mailing altijd duidelijk te maken dat het een video betreft en dat deze niet automatisch wordt gestart voor het geval men op zijn mobiele telefoon de e-mail bekijkt. Dit in verband met 3G netwerken en mogelijke onverwachte extra kosten.

Mocht je zelf moeite hebben met e-mail HTML of niet alles uit mijn blogpost hebben begrepen, schroom dan niet om deel te nemen aan de discussie via de LinkedIn-groep “E-mailmarketing Nederland". Ik help je graag verder op weg. Succes!Ja, natuurlijk wil ik dit artikel delen:
Reageer op dit artikel


Best bekeken blogs


Vraag aan e-Village?

Wist je dat...

Wist je dat...

...e-Village een deliverability ratio (afleverpercentage) heeft van 99,72%?

Meer weetjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte