Google Apps mail, 13 verschillende weergaven

Geschreven door Team e-Village

Je template is volgens de laatste technieken opgebouwd en je werkt volgens een uitgebreid testproces. In Litmus ziet je mailing ernaar behoren uit, maar na verzending krijg je toch van ontvangers terug dat de mailing niet (goed) leesbaar is. De e-mail valt uit elkaar, teksten lopen door elkaar en op sommige plaatsen worden teksten dubbel getoond. Waar ligt dit aan? Wij nemen je mee langs de belangrijkste e-mailclients en vertellen je waar de weergave issues vandaan komen.

  • Ontvangende server
  • Google Apps mail
  • App en web-based e-mailclients
  • Schermgrootte
  • Ondersteuning van CSS

Belangrijkste e-mailclients

Het foutief weergeven van een e-mail in een bepaalde e-mailclient kan verschillende oorzaken hebben. Waar je tijdens het bouwen van een website vaak drie browsers test, moet je bij het opmaken van een e-mail rekening houden met meer dan 40 e-mailclients. Een hele opgave! Hoe gaan deze e-mailclients eigenlijk om met de code van jouw mailing?

Litmus heeft in een onderzoek de top 10 van belangrijkste e-mailclients (wereldwijd) bekendgemaakt:

Figuur 1: Top 10 meest gebruikte e-mailclients

Een snel rekensommetje maakt duidelijk dat Apple het grootste marktaandeel heeft (49%). 7% van de markt wordt ingevuld door alle overige e-mailclients buiten de top 10. Deze e-mailclients staan dus niet in bovenstaand rijtje.

13 Google Apps mail varianten

Google Apps mail heeft 26% van het marktaandeel, dat wordt verdeeld over 13 varianten. In de afbeelding hieronder zie je de verschillen opgedeeld per categorie. Waar de Google Apps mail op Android bij een externe serverinstelling (@bedrijfsnaam.com) alleen de basis CSS toont, krijg je bij het instellen van een Gmailserver (@gmail.com) de volledig ondersteuning op Media Queries.

Figuur 2: Verschillende categorieën binnen Google Apps mail

Categorie 1: Basic CSS

Ook wel GANGA (Gmail Android with a Non Gmail Account) genoemd, binnen deze categorie ondersteunt de Gmail app alleen de basic (Inline) CSS. Onze #inboxproof nieuwsbrief van april 2017 komt er dan als volgt uit te zien:

Figuur 3: Nieuwsbrief in categorie 1

Categorie 2: Calc() & Background images

Binnen deze categorie wordt buiten de basic (Inline) CSS ook de Calc functie en de background image ondersteund. Onze #inboxproof nieuwsbrief van april 2017 komt er dan als volgt uit te zien:

Figuur 4: Nieuwsbrief in categorie 2

Categorie 3: Media queries & tags

Hieronder valt het grootste deel van de Google Apps mail gebruikers, hier worden wel media queries ondersteund. Onze #inboxproof nieuwsbrief van april 2017 komt er dan als volgt uit te zien:

Figuur 5: Nieuwsbrief in categorie 3

Ontvangende server

De server waarop de e-mail binnenkomt, is de ontvangende server. In het geval van jouwnaam@bedrijfsnaam.com is dat dus de server van “bedrijfsnaam.com”. Daarna stuurt deze server de mail naar Google Apps mail, waar deze op geopend wordt. In plaats van de e-mail een-op-een door te zetten, gaat de ontvangende server de HTML eerst preprocessen. Dit houdt in dat code, dat mogelijk een risico voor de veiligheid vormt, wordt gestript. Elke server kan willekeurige code strippen en/of toevoegen, dus hoe meer preprocessing wordt toegepast, hoe slechter de e-mail aan de ontvanger wordt

Dit kun je als (e-mail)marketeer helaas niet voorkomen, omdat je geen invloed hebt op de serverinstelling van de ontvangende e-mailserver. Je kunt dit vergelijken met het doorsturen (forwarden) van een nieuwsbrief. Ook dan wordt de opmaak van de nieuwsbrief uit zijn verband getrokken.

Geen blog meer missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

  • Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met het Privacy Statement van e-Village en kunnen je gegevens worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Je kunt je hiervoor op elk moment afmelden.

Bekend van: